NEGA RUKU

Da li ikada razmisljate o svojim rukama? Pored naseg lica, ništa više ne otkriva nas karakter, kao naše ruke.
Zato ruke treba da budu besprekorno čiste i negovane, a nokti sređeni, bilo da su kratki ili dugacki (možda nadograđeni).
Barem jednom dnevno, možda najbolje pred spavnje, mada može u bilo koje doba dana, treba nokte i vrhove prstiju očistiti četkicom i na taj način eliminisai prljavštinu što se nakupi  tokom dana. A kao što znate i sami ispod noktiju se nađe svašta.
Ruke treba prati blagim sredstvima, nikako tečnim sapunima i onim nazovi antibakterijskim. Stvaraju se ekcemi i razni dermatitisi. Ja najčešce to radim sa handmade sapunima. Moja ih prijateljica pravi za mene, ali se mogu naći u svim radnjama zdrave prehrane.
Posle svakog pranja, ruke treba namazati losionom (moze losion za telo) ili kremom za ruke (ja vrlo cesto koristim ulje u tu svrhu). Barem jednom nedeljno uraditi piling istih, ali ne onim agresivnim pilinzima, jer i ruke mnogo trpe. Medjutim pre pilinga napraviti kupku. U vecu ciniju sipati uljanu kupku bilo kakvu, ili samo ulje, mozda dodati i malo  morske soli ili soli za kupanje, u nekim slucajevima može i soda bikarbona. 5-10 minuta namakati ruke. Onda ih namazati bogatom masnom kremom ili uljem i dobro izmasirati, i to tako sto ćete dobro namazati svaki prst i nokat i okolo nokta, šaku, pa niz nadlanicu, pa sve do laktova. Mozete navući pamućne rukavice ako želite.
Na taj način istovremeno negujete i nokte.
Ali najvažnije je uzimato zdravu hranu vitamin B, omega kiseline, vitamin A, D .....
Moj muž ima veoma suvu i atopicnu kozu, tako da za njega imam posebnu negu, uglavnom domaci sapun, beogradski balzam (ima ga u svim apotekama) koji je odličan za sve promene na koži, a prirodan je. Ponekada kreme sa ureom (?). Ponekada mora i kortizonske kreme, šta da se radi. Pije vitamin B, E, ... jede dosta povrća i voća.Ovo su neki proizvodi koje ja koristim. Ima ih jos ali o njima sledeci put.

Pozdrav.

Коментари