Extraordinary Avon 2005

Retko dobar miris. Kupila sam ga u par navrata. Sladak i aromatičan. Oseća se i čokolada i citrusi, razno voće, meni čak i konjak. Postojan je. Traje i po nekoliko sati. Zaista bogata aroma. Neobična. Može da se nosi bilo kada i u bilo koje godišnje doba. Ruku pod ruku sa velikim parfemski kucama.
Šteta sto ga u Avonu više nema. Zaista jedan predobar miris i vrlo moćan.
   
A šta http://www.punmiris.com kaze o: Extraordinary Avon 2005
Grupa - orijentalni cvjetni
Neobični savez šampanjca i čokoladnih bombona. Extraordinary je veoma radosna, vedra i ženstvena aroma, koja apsolutno nije zahtjevna u odnosu stila i prilika. Visoke note kompozicije su neobične i veoma privlačne - savez svježih citrusa (grejpfrut i tangerina) i guave prati tihi šaput bibera i ležerna radosna nota šampanjca. Srce parfema je egzotično, duboko i bogato, napravljeno od čokolade, orhideje, lotusa, đumbira i magnolije. Toplu i somotnu bazu čine plemenito drveće i mošus sa tragom pačulija i kremaste vanilije. Parfem je napravljen 2005.


Parfem je kreirao Harry Fremont.


Harry Fremont je rođen u Cannes (na jugu Francuske). Završio je prestižnu francusku parfimersku školu Institute Superieur de la Parfumerie (ISIPCA). Radi za kompaniju Firmenich u New York-u od 1987. Dobitnik je nagrada Societe Technique Des Parfumeurs de France iz 1984. i 1985.


GORNJE NOTE:

BIBER - Piper nigrum (Piperaceae) - (Začini)- Biber je tropska biljka koja potiče iz Južne Indije, upravo zbog nje je Christopher Columbus krenuo da nađe morski put do Indije, zalutao i otkrio Ameriku.
Sada biber raste ne samo u Indiji, nego svugdje u Jugo-istočnoj Aziji. Mala zrna bibera su prvo zelena, pa ružičasta, crvena i najzad crna, kada su zrela. 

Crni biber: nezrela zelena zrna skidaju sa grana i suše, tako nastaje "crni" biber.
Beli biber "prave" od iste biljke. Zrna zrijelog crnog bibera čiste od crne kožice i tako nastaje "bijeli biber".
Ulje bibera dobivaju parnom distilacijom njegovih plodova. Miris je intenzivni drvenkasti, svježi i začinski. Često se koristi u muškim parfemima. Crni biber ima ljuću aromu i ukus, bijeli biber je blaži.

MALINA - Rubus idaeus - Malina je veoma ukusno i zdrvao voće. Miris maline se ne može dobiti iz samog ploda, zato se pravi u laboratoriju, gdje ga mogu čak i "poboljšati", napraviti još slađi. Miris maline je voćni, slatki, prepoznatljivi.

GREJPFRUT - Citrus paradisi - Grejpfrut je subtropsko voće koji se gaji radi plodova, prvobitno je poznato kao "zabranjeno voće" sa Barbadosa. Na Španskom je poznato kao Pomelo ili Toronja. Vjeruje se da je grejpfrut ukrštenica pomela (C. maxima) i ljute narandže (C. aurantium ssp. amara).

Drvo grejpfruta je 5-6 metara visine sa tamno-zelenim lišćem i velikim plodovima sa žutom korom. Najpopularnije sorte su crveni, bijeli i ružičasti grejpfrut.
Miris grejpfruta se varira od veoma kiselog i pomalo gorkog do slatkog i ljutog. Najveći proizvođač grejpfruta je SAD (Florida, Texas, Arizona and California).
Posjeduje ljuto-zeleno-drvenu citrusnu aromu, koja je jača kod žutog grejpfruta i blaža kod ružičastog i crvnog. Gejpfrut je postao veoma popularan sastojak kao kod ženskih, tako i kod muških mirisa zbog svoje veoma intenzivne i prepoznatljive arome. Najčešće se koristi njegov sintetički analog, jer prirodno ulje može dobiti na koži neprijatnu nijansu.

TANGERINA - (Citrusi) - Naziv 'tangerina' ova intenzivno naranžasta varijanta mandarine dobila po luci Tangier u Maroku, odakle je bila po prvi put izvezena u Evropu 1841. U početku se voće zvalo 'tangerine orange' (kao i 'mandarin orange'), ali se zatim skratilo do tangerine. Tangerina je ustvari ista mandarina, samo ona koja raste u Maroku.

SREDNJE NOTE:

MAGNOLIJA - Magnolia grandiflora - Ova vrsta magnolije se još zove Južna Magnolija, porijeklom iz južnjih krajeva Sjeverne Amerike (Texas, Carolina i Florida). Od drugih mirisnih vrsta magnolija treba spomenuti indijsku vrstu Michella champaca.
Miris magnolije je nježni osvježavajući cvjetni, sa notom jasmina.

ĐUMBIR - Zingiber officinale - (Začini) - Višegodišnja trava sa velikim korijenom porijeklom iz Južne Azije, kultivira se u Africi, Indiji, Kini i Japanu. Odavno se koristi kao začin i kao lijek za stomak. Posjeduje drveno-začinsku sapunjastu aromu sa nijansom citrusa i angelike. Uglavnom se koristi kod citrusnih i začinskih parfema.

ORHIDEJA - Orchidaceae -(Cveće)Postoji tisuće vrsta orhideja raznog oblika, boja i naravno mirisa. Mirisi su različiti, kao oblici. Nema mirisa o kojem bismo mogli reći da miriše kao orhideja, jer orhideja može imati miris sličan limunu, višnji, šljivi ili drvenkasti miris pačulija, aromatični oštri miris kadife, intenzivni miris kože ili slatke vanilije i kokosa.

TAMNA ČOKOLADA - (Slatkiši) - Riječ chocolate ili ksokolatl dolazi iz jezika Acteka Nahuatl, koja znači gorki i voda. Čokolada se poistovećivala sa bogom i boginjom plodnosti, a čokoladne mahune su se koristile kao valuta.
Nakon sušenja i fermentacije, kakao plodovi stižu u fabriku gdje počinje proces proizvodnje čokolade.
Kakao bobice čiste i prže (na niskoj temperaturi), tada kakao dobija karakterističan ukus i miris, koji znamo. Poslije prženja kakao bobice hlade i počinje sljedeća etapa proizvodnje - rafiniranje - specijalni stroj mrvi ih na sitne kockice od nekoliko milimetara i odvaja ljusku i sve primjese toplom strujom zraka.
Zatim kakao melju da bi napravili kakao pastu, takozvanu kakao masu ili liker. Ovo je osnovna komponenta buduće čokolade. Kakao masa sastoji se od kakao maslaca (prirodna kakao mast) i suve tvari kakao bobica. Kakao maslac odvajaju od osnovne kakao mase, a kakao puder koji ostaje nakon odvajanja masti, melju u sitni prah.
Čokoladu prave od kakao mase uz dodavanje šećera, kakao maslaca, emulgatora i najčešće vanilije. Zatim tečna čokoladna masa se podrvgava dehidraciji i oksidaciji, kao rezultat poboljšava se njena konzistencija i aroma.
Miris tamne čokolade je pun, topao, blago začinski. Bijelu čokoladu prave od kakao mase, šećera i mlijeka u prahu. Njen miris nije tako intenzivan, manje začinski, kremasto nježan.

LOTOS - Nelumbo nucifera -(Cveće)- Lotus je prekrasan cvijet sa plavim, ružičastim ili bijelim laticama, njegov miris je nježno cvijetni, puderasti, čak voćni sa anisovom nijansom. U parfimeriji se koristi absolut lotusa i dobiti ga je nevjerovatno teški rad, jer cvijet proizvodi jako malo absoluta. Za jednu kilu absoluta je potrebno oko 100 hiljada latica lotusa. Zato da nebi uništili sav lotus na planeti najčešće se koristi njegova sintetička varijanta, kao i kod lokvanja.

BAZA NOTE:

SANDALOVO DRVO - Santalum Album - Drveće i mahovina- Sandalovo drvo je porijeklom iz Indije i Egipta. Sandal je jedan od veoma značajnih i često korišćenih ingredienata u parfimeriji, u glavnom u baznim notama kompozicije.

PAČULI - Pogostemon cablin - Drveće i mahovina - Pačulije su žbun koji dostiže 1 metar visine, rasprostranjen je u tropskoj Aziji, Kini, Indiji, Južnoj Americi. U parfimeriji se koristi njegovo mirišljavo lišće. Pačulije su jedan od rijetkih parfemskih komponenti koja ima tačnu asocijaciju sa «svojim» vrijemenom: to su šezdesete godine, jer su pačulije jedan od osnovnih sastojaka popularnih u to vrijeme oštrih parfema olfaktivne grupe «chypre» (Miss Dior, Clinique Aromatic Elixir, Yves Saint Laurent Kouros itd.). Miris pačulija je drveni, zeleni, sa nijansama kamfare i mahovine, toliko težak, nadmoćan, sa jakom nijansom mirisa zemlje što ga čini tamnim i misterioznim. Njegova interesantna struktura počinje sa slatkim travnim notama, bogatim vinjastim srcem i balzamičnim drvenim završetkom. S vremenom ulje od pačulija mijenja svoje karakteristike: fina bogata voćna nota ublažuje suhu začinsku notu i čitava kompozicija postaje finija i tanja. U parfimeriji, osim grupe «chypre», pačulije se koriste u orijentalnim kompozicijama, idealno se slaže sa drugim uljama.

MOŠUS - Moschus Moschiferus - Životinjske komponente - Malo koji parfem ne sadrži u svojoj bazi mošus, jer je to idealna komponenta koja fino završava i fiksira parfemsku kompoziciju na koži. Termin mošusni parfem nije vezan za konkretnu komponentu parfema, nego za opšti utisak komponenti koji se varira od slatkog, puderastog mirisa do animalističkog, kožnog, začinskog i drvenog mirisa. Prirodni mošus se dobiva iz spolnog sekreta mošusnog jelena, ali je to pravo grozan način, jer da bismo dobili 1 kilu mošusa moramo ubiti 140 jelena. Na sreću prirodni mošusni miris se može dobiti i iz biljaka: ambrete, galbanuma i korijena angelike. Najbezazleniji je ipak sintetički mošus ili bijeli mošus, koji je prvi put dobio Albert Baur 1888. g. Od tog vremena se pojavilo mnogo vrsta sintetičnih mošusa različitih mirisa koje se koriste u parfimeriji od početka prošlog stoljeća.

VANILA - Začini - Vanilija, odavno poznata Indijancima u Srednjoj i Juznoj Americi, je počela da osvaja gurmane širom svijeta od otkrića Amerike, zajedno sa kakaom i drugim do tad nepoznatim plodovima iz Novog Svijeta.
Maje i poslije Acteci su koristili vaniliju, koju su zvali "tlilxochitl" uglavnom za svoja royalska čokoladna pića. Evropljani su upoznali i zavoljeli vaniliju u 17. stoljecu, koristili su je kao lijek od vise bolesti, i naravno zbog mirisa i ukusa, kao dodatak, hrani i piću. Vanilija se sasvim pravedno smatra moćan afrodizijak.
Danas miris i ukus vanilije zna svako, koji je uglavnom sinteticki, jer je pravi vanilin ekstrakt veoma skup, a njegova proizvodnja jedva isplativa za proizvođače. Miris vanilije se sastoji od više komponenti, glavni od kojih su vanilin i piperonal (heliotropin).
Vanilija je orhideja-penjačica, čija najpopularnija vrsta u svijetu Vanilla planifolia potiče iz Meksika. Postoji stotinjak vrsta ove biljke, ali samo dvije se koriste u komercijalnoj proizvodnji radi ukusa i mirisa: Vanilla planifolia i Vanilla tahitiensis.
 

Коментари