Retko dobar miris. Kupila sam ga u par navrata. Sladak i aromatičan. Oseća se i čokolada i citrusi, razno voće, meni čak i konjak. Postojan
je. Traje i po nekoliko sati. Zaista bogata aroma. Neobična. Može da se
nosi bilo kada i u bilo koje godišnje doba. Ruku pod ruku sa velikim
parfemski kucama.
Šteta sto ga u Avonu više nema. Zaista jedan predobar miris i vrlo moćan.
Šteta sto ga u Avonu više nema. Zaista jedan predobar miris i vrlo moćan.
A šta http://www.punmiris.com kaze o: Extraordinary Avon 2005
Grupa - orijentalni cvjetni
Grupa - orijentalni cvjetni
Neobični
savez šampanjca i čokoladnih bombona. Extraordinary je veoma radosna, vedra i
ženstvena aroma, koja apsolutno nije zahtjevna u odnosu stila i prilika. Visoke
note kompozicije su neobične i veoma privlačne - savez svježih citrusa
(grejpfrut i tangerina) i guave prati tihi šaput bibera i ležerna radosna nota
šampanjca. Srce parfema je egzotično, duboko i bogato, napravljeno od čokolade,
orhideje, lotusa, đumbira i magnolije. Toplu i somotnu bazu čine plemenito
drveće i mošus sa tragom pačulija i kremaste vanilije. Parfem je napravljen
2005.
Parfem je kreirao Harry Fremont.
Harry Fremont je rođen u Cannes (na jugu Francuske). Završio je prestižnu francusku parfimersku školu Institute Superieur de la Parfumerie (ISIPCA). Radi za kompaniju Firmenich u New York-u od 1987. Dobitnik je nagrada Societe Technique Des Parfumeurs de France iz 1984. i 1985.
GORNJE NOTE:
BIBER - Piper nigrum (Piperaceae) - (Začini)- Biber je
tropska biljka koja potiče iz Južne Indije, upravo zbog nje je Christopher
Columbus krenuo da nađe morski put do Indije, zalutao i otkrio Ameriku.
Sada biber raste ne samo u Indiji, nego svugdje u Jugo-istočnoj Aziji. Mala zrna bibera su prvo zelena, pa ružičasta, crvena i najzad crna, kada su zrela.
Sada biber raste ne samo u Indiji, nego svugdje u Jugo-istočnoj Aziji. Mala zrna bibera su prvo zelena, pa ružičasta, crvena i najzad crna, kada su zrela.
Crni biber: nezrela zelena zrna skidaju sa grana i suše, tako nastaje "crni" biber.
Beli biber "prave" od iste biljke. Zrna zrijelog crnog bibera čiste od crne kožice i tako nastaje "bijeli biber".
Ulje bibera dobivaju parnom distilacijom njegovih plodova. Miris je intenzivni drvenkasti, svježi i začinski. Često se koristi u muškim parfemima. Crni biber ima ljuću aromu i ukus, bijeli biber je blaži.
MALINA - Rubus idaeus - Malina je veoma ukusno i zdrvao voće. Miris maline se
ne može dobiti iz samog ploda, zato se pravi u laboratoriju, gdje ga mogu čak i
"poboljšati", napraviti još slađi. Miris maline je voćni, slatki,
prepoznatljivi.
GREJPFRUT - Citrus paradisi - Grejpfrut je subtropsko voće koji se gaji radi plodova, prvobitno je poznato kao "zabranjeno voće" sa Barbadosa. Na Španskom je poznato kao Pomelo ili Toronja. Vjeruje se da je grejpfrut ukrštenica pomela (C. maxima) i ljute narandže (C. aurantium ssp. amara).
Drvo grejpfruta je 5-6 metara visine sa
tamno-zelenim lišćem i velikim plodovima sa žutom korom. Najpopularnije sorte
su crveni, bijeli i ružičasti grejpfrut.
Miris grejpfruta se varira od veoma kiselog i pomalo gorkog do slatkog i ljutog. Najveći proizvođač grejpfruta je SAD (Florida, Texas, Arizona and California).
Miris grejpfruta se varira od veoma kiselog i pomalo gorkog do slatkog i ljutog. Najveći proizvođač grejpfruta je SAD (Florida, Texas, Arizona and California).
Posjeduje ljuto-zeleno-drvenu citrusnu aromu,
koja je jača kod žutog grejpfruta i blaža kod ružičastog i crvnog. Gejpfrut je
postao veoma popularan sastojak kao kod ženskih, tako i kod muških mirisa zbog
svoje veoma intenzivne i prepoznatljive arome. Najčešće se koristi njegov
sintetički analog, jer prirodno ulje može dobiti na koži neprijatnu nijansu.
TANGERINA - (Citrusi) - Naziv 'tangerina' ova intenzivno naranžasta
varijanta mandarine dobila po luci Tangier u Maroku, odakle je bila po prvi put
izvezena u Evropu 1841. U početku se voće zvalo 'tangerine orange' (kao i
'mandarin orange'), ali se zatim skratilo do tangerine. Tangerina je ustvari
ista mandarina, samo ona koja raste u Maroku.
SREDNJE NOTE:
MAGNOLIJA - Magnolia grandiflora - Ova vrsta
magnolije se još zove Južna Magnolija, porijeklom iz južnjih krajeva Sjeverne
Amerike (Texas, Carolina i Florida). Od drugih mirisnih vrsta magnolija treba
spomenuti indijsku vrstu Michella champaca.
Miris magnolije je nježni osvježavajući cvjetni, sa notom jasmina.
ĐUMBIR - Zingiber officinale - (Začini) - Višegodišnja
trava sa velikim korijenom porijeklom iz Južne Azije, kultivira se u Africi,
Indiji, Kini i Japanu. Odavno se koristi kao začin i kao lijek za stomak.
Posjeduje drveno-začinsku sapunjastu aromu sa nijansom citrusa i angelike.
Uglavnom se koristi kod citrusnih i začinskih parfema.
ORHIDEJA - Orchidaceae -(Cveće) - Postoji tisuće vrsta orhideja raznog oblika, boja i
naravno mirisa. Mirisi su različiti, kao oblici. Nema mirisa o kojem bismo
mogli reći da miriše kao orhideja, jer orhideja može imati miris sličan limunu,
višnji, šljivi ili drvenkasti miris pačulija, aromatični oštri miris kadife,
intenzivni miris kože ili slatke vanilije i kokosa.
TAMNA ČOKOLADA - (Slatkiši) - Riječ chocolate ili ksokolatl dolazi iz jezika
Acteka Nahuatl, koja znači gorki i voda. Čokolada se poistovećivala sa bogom i
boginjom plodnosti, a čokoladne mahune su se koristile kao valuta.
Nakon sušenja i fermentacije, kakao plodovi stižu u fabriku gdje počinje proces
proizvodnje čokolade.
Kakao bobice čiste i prže (na niskoj temperaturi), tada kakao dobija karakterističan ukus i miris, koji znamo. Poslije prženja kakao bobice hlade i počinje sljedeća etapa proizvodnje - rafiniranje - specijalni stroj mrvi ih na sitne kockice od nekoliko milimetara i odvaja ljusku i sve primjese toplom strujom zraka.
Kakao bobice čiste i prže (na niskoj temperaturi), tada kakao dobija karakterističan ukus i miris, koji znamo. Poslije prženja kakao bobice hlade i počinje sljedeća etapa proizvodnje - rafiniranje - specijalni stroj mrvi ih na sitne kockice od nekoliko milimetara i odvaja ljusku i sve primjese toplom strujom zraka.
Zatim kakao melju da bi napravili kakao
pastu, takozvanu kakao masu ili liker. Ovo je osnovna komponenta buduće
čokolade. Kakao masa sastoji se od kakao maslaca (prirodna kakao mast) i suve
tvari kakao bobica. Kakao maslac odvajaju od osnovne kakao mase, a kakao puder
koji ostaje nakon odvajanja masti, melju u sitni prah.
Čokoladu prave od kakao mase uz dodavanje
šećera, kakao maslaca, emulgatora i najčešće vanilije. Zatim tečna čokoladna
masa se podrvgava dehidraciji i oksidaciji, kao rezultat poboljšava se njena
konzistencija i aroma.
Miris tamne čokolade je pun, topao, blago začinski. Bijelu čokoladu prave od kakao mase, šećera i mlijeka u prahu. Njen miris nije tako intenzivan, manje začinski, kremasto nježan.
Miris tamne čokolade je pun, topao, blago začinski. Bijelu čokoladu prave od kakao mase, šećera i mlijeka u prahu. Njen miris nije tako intenzivan, manje začinski, kremasto nježan.
LOTOS - Nelumbo nucifera -(Cveće)- Lotus je
prekrasan cvijet sa plavim, ružičastim ili bijelim laticama, njegov miris je
nježno cvijetni, puderasti, čak voćni sa anisovom nijansom. U parfimeriji se
koristi absolut lotusa i dobiti ga je nevjerovatno teški rad, jer cvijet
proizvodi jako malo absoluta. Za jednu kilu absoluta je potrebno oko 100
hiljada latica lotusa. Zato da nebi uništili sav lotus na planeti najčešće se
koristi njegova sintetička varijanta, kao i kod lokvanja.
BAZA NOTE:
SANDALOVO DRVO - Santalum Album - Drveće i mahovina- Sandalovo drvo je porijeklom iz Indije i Egipta. Sandal je jedan od veoma značajnih i često korišćenih ingredienata u parfimeriji, u glavnom u baznim notama kompozicije.
PAČULI - Pogostemon cablin - Drveće i mahovina - Pačulije su žbun koji dostiže 1 metar visine,
rasprostranjen je u tropskoj Aziji, Kini, Indiji, Južnoj Americi. U parfimeriji
se koristi njegovo mirišljavo lišće. Pačulije su jedan od rijetkih parfemskih
komponenti koja ima tačnu asocijaciju sa «svojim» vrijemenom: to su šezdesete
godine, jer su pačulije jedan od osnovnih sastojaka popularnih u to vrijeme
oštrih parfema olfaktivne grupe «chypre» (Miss Dior, Clinique Aromatic Elixir,
Yves Saint Laurent Kouros itd.). Miris pačulija je drveni, zeleni, sa nijansama
kamfare i mahovine, toliko težak, nadmoćan, sa jakom nijansom mirisa zemlje što
ga čini tamnim i misterioznim. Njegova interesantna struktura počinje sa
slatkim travnim notama, bogatim vinjastim srcem i balzamičnim drvenim
završetkom. S vremenom ulje od pačulija mijenja svoje karakteristike: fina
bogata voćna nota ublažuje suhu začinsku notu i čitava kompozicija postaje
finija i tanja. U parfimeriji, osim grupe «chypre», pačulije se koriste u
orijentalnim kompozicijama, idealno se slaže sa drugim uljama.
MOŠUS - Moschus Moschiferus - Životinjske
komponente - Malo koji parfem ne sadrži u svojoj bazi mošus, jer je
to idealna komponenta koja fino završava i fiksira parfemsku kompoziciju na
koži. Termin mošusni parfem nije vezan za konkretnu komponentu parfema, nego za
opšti utisak komponenti koji se varira od slatkog, puderastog mirisa do
animalističkog, kožnog, začinskog i drvenog mirisa. Prirodni mošus se dobiva iz
spolnog sekreta mošusnog jelena, ali je to pravo grozan način, jer da bismo dobili
1 kilu mošusa moramo ubiti 140 jelena. Na sreću prirodni mošusni miris se može
dobiti i iz biljaka: ambrete, galbanuma i korijena angelike. Najbezazleniji je
ipak sintetički mošus ili bijeli mošus, koji je prvi put dobio Albert Baur
1888. g. Od tog vremena se pojavilo mnogo vrsta sintetičnih mošusa različitih
mirisa koje se koriste u parfimeriji od početka prošlog stoljeća.
VANILA - Začini - Vanilija, odavno poznata Indijancima u Srednjoj i Juznoj Americi, je
počela da osvaja gurmane širom svijeta od otkrića Amerike, zajedno sa kakaom i
drugim do tad nepoznatim plodovima iz Novog Svijeta.
Maje
i poslije Acteci su koristili vaniliju, koju su zvali "tlilxochitl"
uglavnom za svoja royalska čokoladna pića. Evropljani su upoznali i zavoljeli
vaniliju u 17. stoljecu, koristili su je kao lijek od vise bolesti, i naravno
zbog mirisa i ukusa, kao dodatak, hrani i piću. Vanilija se sasvim pravedno
smatra moćan afrodizijak.
Danas
miris i ukus vanilije zna svako, koji je uglavnom sinteticki, jer je pravi
vanilin ekstrakt veoma skup, a njegova proizvodnja jedva isplativa za
proizvođače. Miris vanilije se sastoji od više komponenti, glavni od kojih su
vanilin i piperonal (heliotropin).
Vanilija
je orhideja-penjačica, čija najpopularnija vrsta u svijetu Vanilla planifolia
potiče iz Meksika. Postoji stotinjak vrsta ove biljke, ali samo dvije se
koriste u komercijalnoj proizvodnji radi ukusa i mirisa: Vanilla planifolia i
Vanilla tahitiensis.
Коментари
Постави коментар