GUCCI Eau de Parfum Gucci

Ovaj miris imam jako dugo, ustvari kupovala sam ga dva puta. Ova druga boca, ali bukvalno boca od 75 ml traje mi već 5-6 godina. Neobičan parfem, izuzetno jak i postojan, u prvi mah sam bila odbojna prema njemu. On vas nekako i odbija i privlači u isti mah. To je miris za veoma jake i zahtevne ličnosti, ustvari žene. Samouverene kao što je i on, i nipošto za mlađahne devojke (bez uvrede molim vas). Ovaj miris vas neće ostaviti ravnodušnim, nikako. Prvo nanošenje, potpuno ste zatečeni, prosto ne znate šta se desilo. Bar je meni bilo tako, oseća se i kože, mošus, sandalovina, ali ja osećem i dašak duvana. Oporost, neverovatno opor, čak veoma blizu muškom mirisu. Da u nekim momentima vrlo muževan. Međutim kako vreme ide, dobijaju se najlepše i najženstvenije puderasto-cvetne nijanse. Do kraja dana on se promeni stotinu puta, nekada do neprepoznatljivosti, ali i dalje je na vama, oseće se danima posle. Baš topao. Tako je dominantan. Mislim da je zimski miris jer leti nositi ovako nešto teško, veoma je rizično, a i zavisi od strukture vaše kože.
 
A sada šta o njemu kaže  www.punmiris.com

Miris od Guccija sa takvim jednostavnim nazivom je veoma neobičan, topao, oštar i nježan istovremeno, grije u hladno vrijeme. Miris je strog i zahtjevan, prepoznatljiv i jedinstven po svojoj začinsko-cvjetnoj harmoniji sa oštrom notom kože. Njegova prividna mužestvenost otvara se mekom toplinom na koži.
U visokim notama je cvijet naranže, majčina dušica i kim. U srcu je iris, heliotrop i kedar. U tragu je mošus, sandalovina, koža. Parfem je napravila Daniiela Roche-Andrier 2002.

GORNJE NOTE:

CVET POMORANDŽE  - Citrus aurantium ssp. aurantium (Rutaceae)- Cvijet narandže ili neroli. Ulje je nazvano u čast italijanske princeze Nerole (porijeklom Francuskinje Anna Maia de la Tremoille 1670-1722.), koja je voljela miris cvijetova naranže i po prvi put ih distilirala i koristila kao parfem. Absolut cvijeta naranže se dobija ekstrakcijom iz svježeg cvijeća gorke pomorandže i miriše intenzivno cvjetno-slatko skoro kao svježe cvijeće. Aromatično ulje se dobija parnom distilacijom iz svježeg cvijeća, njegov miris je blago cvjetni. U parfimeriji se koriste oba dvije varijante mirisa.
Najveći proizvođač najboljeg ulja je Tunis.

HELIOTROP - Heliotropium arborescens (Boraginaceae) - Cveće - Heliotrop je cvijet porijeklom iz Latinske Amerike. Njegov miris je sličan vaniliji, ali je ležerniji sa tankom karamelnom nijansom. Pokušaji prirodne ekstrakcije nikad nisu uspjeli. U prijevodu sa starogrčkog 'helio' je sunce, 'trope' - okretati se, bukvalno je 'suncokret'.

SREDNJE NOTE:

KIM - Carum carvi - Začini - Kim je dvogodišnja travnata biljka do 75 cm visine sa razgranatom stablikom i bijelim cvijećem. Sjeme je malo sa pet pruga. Raste u Europi i Zapadnoj Aziji, ali je naturalizovana u Sjevernoj Americi. Postoji nekoliko vrsta kima, ali sjeverne sorte daju više aromatičnog ulja. Kim se tradicionalno koristi kao začin (na primjer za hljeb ili sir) i kao lijek.
Ulje dobivaju parnom distilacijom suhog sjemena. Sirovo ulje kima je žuto-smeđkasta tečnost oštre začinske arome, ali ponovna distilacija ublažuje njegovu oštrinu, tečnost postaje bledo žuta, a miris topao, slatkasti, sličan mirisu raženog hljeba.

MAJČINA DUŠICA - Thymus vulgaris (Labiatae)- Majčina dušica je porijeklom iz mediteranskih zemalja. Posjeduje travnati miris sa blago začinskom aromatičnom notom, ponekad se koristi u muškim parfemima radi začinskog i kožnog efekta.

IRIS - Cveće -  Iris je porijeklom sa Dalekog Istoka, ali sada raste širom svijeta, proizvodi se uglavnom u Italiji i Maroku (radi mirisa). Njegov miris je hladni puderasti, drveno-zeleni sa nijansom ljubičice. Ekstrakt i absolut irisa se dobija iz korijena biljke, ovo je dugi i složeni proces, jer proces oksidacije (da bi dobio fin miris) traje nekoliko godina. Zato absolut irisa je jedan od najskupocjenijih sastojaka u parfemiriji.

BAZA NOTE:

Tamjan - Tamjan je specijalna smjesa aromatičnih organskih materijala, koja se zagrijava ili sagorijeva u specijalnim gorionicima za tamjan. Obično se koriste sljedeći materijali: olibanum, opopanks ,miro labdanum, Indijska sandalovina, Frankincense iz Omana i Golden Frankincense, Tolu balzam i Benzoeva smola sa Sumatre.

KOŽA - Životinjske komponente - Utisak mirisa kože se postiže pomoću različitih materijala, prirodnih i sintetičnih. Miris katrana, breze posjeduje kožnu dimastu nijansu. U mirisu nježne jelenje kože često učestvuje vanilija.

SANDALOVO DRVOSantalum Album - Drveće i mahovina - Sandalovina je porijeklom iz Indije i Egipta. Sandal je jedan od veoma značajnih komponenata u parfimerskoj industriji. Uglavnom u baznim notama parfemske kompozicije.


MOŠUS - Moschus Moschiferus - Životinjske komponente - Malo koji parfem ne sadrži u svojoj bazi mošus, jer je to idealna komponenta koja fino završava i fiksira parfemsku kompoziciju na koži. Termin mošusni parfem nije vezan za konkretnu komponentu parfema, nego za opšti utisak komponenti koji se varira od slatkog, puderastog mirisa do animalističkog, kožnog, začinskog i drvenog mirisa. Prirodni mošus se dobiva iz spolnog sekreta mošusnog jelena, ali je to pravo grozan način, jer da bismo dobili 1 kilu mošusa moramo ubiti 140 jelena. Na sreću prirodni mošusni miris se može dobiti i iz biljaka: ambrete, galbanuma i korijena angelike. Najbezazleniji je ipak sintetički mošus ili bijeli mošus, koji je prvi put dobio Albert Baur 1888. g. Od tog vremena se pojavilo mnogo vrsta sintetičnih mošusa različitih mirisa koje se koriste u parfimeriji od početka prošlog stoljeća.

VANILA - Začini - Vanilija, odavno poznata Indijancima u Srednjoj i Juznoj Americi, je počela da osvaja gurmane širom svijeta od otkrića Amerike, zajedno sa kakaom i drugim do tad nepoznatim plodovima iz Novog Svijeta.
Maje i poslije Acteci su koristili vaniliju, koju su zvali "tlilxochitl" uglavnom za svoja royalska čokoladna pića. Evropljani su upoznali i zavoljeli vaniliju u 17. stoljecu, koristili su je kao lijek od vise bolesti, i naravno zbog mirisa i ukusa, kao dodatak, hrani i piću. Vanilija se sasvim pravedno smatra moćan afrodizijak.
Danas miris i ukus vanilije zna svako, koji je uglavnom sinteticki, jer je pravi vanilin ekstrakt veoma skup, a njegova proizvodnja jedva isplativa za proizvođače. Miris vanilije se sastoji od više komponenti, glavni od kojih su vanilin i piperonal (heliotropin).
Vanilija je orhideja-penjačica, čija najpopularnija vrsta u svijetu Vanilla planifolia potiče iz Meksika. Postoji stotinjak vrsta ove biljke, ali samo dvije se koriste u komercijalnoj proizvodnji radi ukusa i mirisa: Vanilla planifolia i Vanilla tahitiensis.

ESENCIJA KEDROVINE - Kedar - (Drveće i mahovina) - Miris kedrovine je različit kod raznih njegovih vrsta – od oštre balzamične kožne do slatke nijanse. Ulje atlasnog kedra (cedrus atlantica) miriše jače i oštrije od američkih vrsta: iz Texasa i Virginije, američke vrste nisu uopšte pravi kedar, već su čempresi, ali ih zovu 'kedar', njihov miris je blaži. Najbolji kedar je libanski kedar, ali se već ne koristi jer je ugrožen. Miris kedrovine - oštri, drveni, miris drvenih olovki, nijanse mogu se varirati od slatkog balzamičnog do oporog kožnog. Često se koristi u muškim parfemima.

Коментари