KNJIGE I

Danas cu Vam pisati o knjigama. Upravo sam čitala tekst koji je napisala poštovana Ivana sa bloga Anaviglam. Volim te postove u kojima se govori o knjigama, filmovima, enterijeru i raznim sitnicama koje život znače. Dama ima sjajan književni izbor. Ona me je potaknula da vam ovo predstavim. Upravo pročitah da joj je jedna o dražih pisaca Carlos Ruiz Zafón i knjiga Senka vetra. On je zaista neverovatan i vanserijski dobar pisac. Pošto radim u TV -u veoma često za neke emisije radim predstavljanje knjiga u video formi. Moram  u minut animacije, gledaocima da predstavim knjigu ili neko drugo delo. Ponekada je veoma teško, trebaš simbolično da se izraziš, a da gledaoci znaju o čemu se radi. A ponekada je vrlo jednostavno. Ali evo da ne pričam mnogo, i kao što kažu slika govori više od hiljadu reči.


Pomenula je Khaled Hosseinia - Lovac na zmajeve, a ja bih dodala i Hiljadu čudesnih sunaca i A palnine odjeknuše. Takođe i Ayad Akhtar za koga kažu da je dostojan naslednik Haleda Hoseinija, sa knjigom Američki derviš. Ove kjige su izašle u izdanju Lagune.
Kader Abdolah još jedan sjajan pisac u izdanju Delfi knjižere sa knjigama, Džamijska kuća i Beležnica moga oca. 
Među omiljene mogu dodati i  José Saramaga, ranije kada sam bila mlajđe nisam bile neki fan njegove literature, ali sada počinjem da razumem. Tako da vredno pomenuti i sledeća dela Jevanđelje po Isus, Sva imena, Priče s ovog i onog sveta, Putovanje jednog slona, Slepilo i još mnigo drugih. 

Smrt i njeni hirovi ... takođe Saramago. Kao što vidite ponekada uz sliku koristim i tonski zapis, u ovom slučaju podvlačim muziku za koju mislim da je prikladna. U ovom slučaju je to grupa Queen i pesma The show must go on.


I Sva imena.  
 

Da li je vaš izbor sličan mom? Kakve kjige volite? Volite li zahtevnije kjige ili one za opuštanje? Istorijske, filozofske, ...?
Volela bih da nešto prokomentarišete, dobro - ili kritičko.

Pozdrav svima.

Коментари