Masna koža i akne

Poštovane dame masna koža je očigledno veliki problem kod većine nas, koji smo stalno u potrazi za idealnim sredstvom koje će nas spasiti te nevolje. Ali ne ide to tako lako. Već sam pisala nešto o masnoj koži. To je moje iskustvo i moje viđenje tog problema. Sa masnom kožom se borim već trideset i nešto godina, i još ne vidim rešenje. Akne više nisu problem, ali miteseri su tu. Moraju se redovno čistiti da ne dođe do upale. Bilo bi dobro bar jednom u mesec dana otići kod kozmetičara na higijenski tretman i jedan u zavisnosti od vaših godina. Ali nemaju svi mogućnost priuštiti si tako nešto.

I tako u tom mom istraživanju i čitanju raznih tekstova nabasala sam na odličnen tekstove na sajtu http://farmaceuti.com/tekstovi/
Masna koža i akne

Osobe sa masnom kožom su podložnije aknama nego osobe sa drugim tipovima kože. Masne žlezde su poznate kao lojne žlezde. U medicinskim terminima loj koji luče žlezde, poznat je pod nazivom sebum. Ove žlezde sekretuju loj na licu, vratu, grudima i ostalim delovima tela. Ipak, nos je predeo koji je najviše izložen, jer se loj preterano sekretuje i akumulira upravo na nosu. Pore u ovom delu tela su šire i stoga sekret može da se prenese na druge delove lica. Količina sekreta koji se proizvodi zavisi od osobe do osobe.
U pubertetu, zbog povećanih funkcija seksualnih hormona, poznatih pod imenom androgeni, lojne žlezde produkuju više sekreta, jer androgeni aktiviraju i podstiču rad lojnih žlezda. Ovaj višak sebuma je glavni uzročnik inflamacije i stvaranja akni. Iako je sebum razlog stvaranja akni, kada vaše žlezde i ceo sistem funkcionišu normalno, sekret pomaže u održavanju i vršenju svoje funkcije, kao kožnog lubrikanta. Osobe sa masnom kožom bi trebalo da preduzmu mere predostrožnosti kako se pore ne bi začepile i stvarale akne.

NEGA KOŽE:
Ne postoji terapija kojom bi se kompletno zaustavilo i sprečilo stvaranje sebuma, ali ovim savetima ćete kontrolisati stvaranje sekreta i akni.
– iako prašina, nečistoća i masnoća spoljasnjeg dela kože ne uzrokuju akne, pogoršavaju situaciju jer zatvaraju pore. Preporučljivo je čistiti lice redovno, ako ne, onda bar dva puta dnevno da ne bi došlo do začepljenja pora.
– koristite adstringens za uklanjanje viška sekreta.
– nikad ne koristite masne kozmetičke preparate
– pre odlaska na spavanje, obavezno skidajte šminku i ne koristite hladne(noćne) kreme i losione
– kad je ishrana u pitanju, preporučljivo je izbaciti masne namirnice, prženu hranu, ribu i jodiranu so. Prevelika upotreba joda pojačava stvaranje akni.
– kreme i losione sa alkoholom treba kompletno izbegavati
– ulja za sunčanje treba izbegavati
– iako nije preporučljivo koristiti hidrantne kreme, možete ih koristiti nakon čišćenja lica, ukoliko vam lice postane grubo.
– Doktori ističu da postoji direktna veza između stresa i akni. Studije pokazuju da osobe pod stresom luče vise androgena. Ne samo mentalni, nego i fizički stres, poput alergija ili operacija mogu aktivirati produkciju androgena. Androgen aktivira lojne žlezde da sekretuju više loja/sebuma.
– ne dirajte i ne cedite bubuljice,  jer to može dovesto do upale i infekcije.Takođe time možete prouzrokovati potiskivanje infektivnog sekreta dublje u kožu i na taj način povećati oticanje.
– Prvo operite lice toplom vodom (da skinete nečistoću), a onda hladnom vodom ispirajte
– ukoliko imate akne na telu, nije preporučljivo nositi usku odeću
– redovno pijte vodu, jer održava kožu zdravom.
U većini terapija za koje nisu potrebni recepti Benzoil peroksid* je aktivni sastojak. On ubija bakterije koje izazivaju akne i preporučljivo je koristiti ga dva puta dnevno. U slučaju akutnih akni, najbolje je obratiti se dermatologu.
*Preparati benzoil peroksida na srpskom trzistu: Acnefug Oxid Wash (4% suspenzija za kozu)

Masna koža

Pod uticajem polnih hormona u pubertetu lojne žlezde se »bude« i izluzuju sebum zbog kojeg se na čelu, nosu, bradi i obrazima pojavljuje pojačan sjaj. Osim sjajne T-zone (zona čela i nosa), masna koza se prepoznaje i po proširenim porama. Među mladima 80% njih ima masnu kožu, a čak oko 30% odraslih sve do starije životne dobi opisuje svoju kožu kao masnu…
Tip kože je nasledna osobina, a masna koža kod koje dolazi do pojave akni je jedan od tri osnovna tipa. Druga dva su suva i mešovita koža.
U razdoblju puberteta akne često predstavljaju problem. Kod devojčica se najčešće pojavljuju u 12. godini, a kod dečaka oko godinu dana kasnije.

TRI SU FAKTORA ODGOVORNA ZA NASTANAK AKNI

1. Prekomerna proizvodnja sebuma
Ovaj fenomen uglavnom se javlja tokom puberteta, a može potrajati i u odraslom dobu.
Razlog pojačanog stvaranja sebuma mogu biti promene u nivou polnih hormona. Uz promene u količini sebuma, istovremeno postoje i promene njegovog sastava: on postaje bogatiji skvalenom (jednom od masnih materija sebuma). Skvalen podleže oksidaciji i postaje gušći, što otežava njegovo izlaženje do površine kože. Dolazi i do porasta koncentracije slobodnih masnih kiselina i menjanja njihovog sastava (smanjuje se udeo linoleinske kiseline), koje kasnije pospešuju upalni proces. Zbog toga dolazi do blokiranja otvora dlačno-lojnog kanala. Ovo je prvi korak u stvaranju akne.

2. Zadebljavanje kože
Jedan od razloga zašto dolazi do prekomernog umnožavanja ćelija je prisutnost oksidovanog skvalena u gornjim slojevima kože, a između ostalog i na samom otvoru dlačno-lojnog kanala. Prekomerno umnožavanje ćelija dovodi do stvaranja čepa koji blokira izlaz iz dlačno-lojnog kanala i tako onemogućava izlazak sebuma. Zadržavanje sebuma dovodi do promena, koje se primećuju kao miteseri (»crne tačkice«).

3. Razvoj bakterija
U slučaju akni prisutan je i prekomerni razvoj bakterija, koje su inače normalno prisutne na površini kože, te patogenih bakterija poput Propionobacterium acnes. Bakterije igraju važnu ulogu u razvoju upale.
Aromaterapija (dopunjena fitoterapijom) može pomoći u prevenciji i saniranju upalnih i drugih problema koji se pojavljuju s masnom kožom lica. Postoji nekoliko koraka u nezi kože kojima se uspešno rešava problem akni: čišćenje lica tonikom, ishrana kože uljem ili kremom, povremeni piling i nanošenje lekovite maske, te neizbežna nega iznutra.

Tonik za ciscenje lica na bazi hidrolata
Aromaterapija u terapiji akni nudi vrlo blaga i delotvorna sredstva za negu lica – hidrolate ili cvetne vodice. Hidrolate koristite tako da njima natopite pamučne maramice i dobro očistite kožu ujutru i uveče, a po potrebi i tokom dana.
U slučaju upaljene, inficirane kože i jačih tegoba s aknama, koristi se hidrolat čajevca koji zadržavajući sva terapijska svojstva eteričnog ulja deluje protiv bakterijski i antiseptično, i nezamenjiv je u nezi osute, upaljene, nadražene i nečiste kože.
Kod blažih oblika akni hidrolat ruzmarina hemotipa verbenon ima izvanrednu sposobnost obnavljanja kože, smiruje nadraženost i upale, otvara pore i izvlači nečistoću iz njih.
Ukoliko imate problem samo s masnom kožom, bez akni, koristite hidrolat nerolija koji izvrsno neguje masnu kožu, a deluje i protivupalno, neguje nadraženu kožu i kožu s aknama, i efikasan je adstrigent s antioksidativnim delovanjem.

Takođe, još neki vrlo delotvorni hidrolati kod problema s aknama i masnijom kožom su:
hidrolat timijana hemotipa linalol, koji mozete koristiti u kombinaciji s hidrolatom čajevca ili umesto njega, pH mu je blizu vrednosti prirodne kiselosti kože i vrlo je delotvoran u nezi mešovite i masne kože, redukuje proširene pore, ima antiseptična, protivinfektivna i zaceljujuća svojstva;
hidrolat rimske kamilice je izrazito blagog i umirujućeg delovanja za najosjetljiviju kožu, smiruje upale, crvenilo i akne;
hidrolat stolisnika je dobrog baktericidnog, ali pre svega protivupalnog i adstrigentnog delovanja, i najsuperiorniji je hidrolat u zaustavljanju krvarenja i zaceljivanju ranica na licu nastalih aknama.
Važno: svaki od nabrojanih hidrolata u sebi nikako ne sme da sadrzi alkohol (etanol) koji isušuje kožu i podstiče pojačano lučenje sebuma.
Na 200 ml čistog hidrolata, ili mešavine dva do tri različita hidrolata, dodajte jednu kašiku biljnog glicerola koji vlaži kožu i sprečava osećaj suvoće i zatezanja.
Tonik koristite ujutro i uveče (a može i tokom dana ako se pojavi masni film na koži i neželjeni sjaj) tako da maramicu natopite njime i očistite kožu. Izbegavajte učestalo pranje lica sa sapunima kako bi izbegli nepotrebnu iritaciju i podsticanje povećanog lučenja sebuma – radije lice očistite tonikom!
U sastav tonika se stavljaju još neki prirodni sastojci za podsticanje prirodne vlažnosti kože i regeneraciju tkiva, poput alantoina (na vrh noza na 200 ml hidrolata) i soka aloa vere 10:1 (do 20 ml na 200 ml hidrolata).

BILJNA ULJA ZA NEGU MASNE KOŽE

Masno ulje za masnu kožu! Za masnu kožu često je bolje koristiti biljno ulje nego neku manje masnu kremu koja može provocirati lučenje masnoće zbog emulgatora koje sadrže. Od biljnih ulja za masnu kožu najbolje je ulje lešnika. Ulje lešnika uz dodatak male količine jojobe čini odličnu mešavinu za svakodnevnu negu masne kože.
Ulje lešnika je dobar emolijens (omekšava kožu) i reguliše lučenje masnoće. Bogato je vitaminima, fine je teksture, dobro hrani i podstiče cirkulaciju. Ulje lešnika je i jedno od brzoupijajućih ulja pa nema straha od sjaja na licu zbog masnoće. Ali, da bi ulje lešnika delovalo ono mora biti iskljucivo hladno i nerafinisano. Tokom rafinisanja unište se lekoviti molekuli i takvo ulje više ne deluje povoljno na masnu kožu. Dodatkom jojobinog ulja (iako je to ustvari vosak!), 10-20% na ukupnu količinu biljnih ulja, dobija se hranjiva i lekovita mešavina ulja za negu masne kože, jer jojoba topi višak sebuma na koži. Inače, ulje jojobe je vrlo stabilno, otporno na oksidaciju, a glavne indikacije kod kojih se koristi su: upalna stanja, crvenila, akne, isušena koža i ekcemi.
Jojoba blagotvorno deluje na sve tipove kože, vlažeći je i čineci je mekom i glatkom.
Postoje još dva biljna ulja koja se retko spominju kao preporuka za negu masne kože i probleme s aknama, iako im indikacije idu u prilog. Radi se o suncokretovom i nevenom ulju.
Suncokretovo ulje, isključivo hladno i nerafinisano, bogato je vitaminima A,D, E i B. Nerafinisano ulje je lagane teksture, svetložute boje s vrlo blagim mirisom. Izvrsno omekšava, vlaži i štiti kožu, a zbog adstringentnog svojstva znalci ga koriste u lečenju akni.
Macerat nevena deluje protivinfektivno, protivupalno, zaceljujuće i tonizirajuće, pa deluje terapijski na ožiljke, ranice koje teško zarastaju, ispucanu kožu i upaljene akne.
Što se etarskih ulja tiče postoji više njih sa svojstvom regulisanja lučenja masnoće, a za neka od njih ste verovatno već čuli. Primera radi, čajevac i lavanda su dva najpoznatija etarska ulja kada se govori o aknama.

Čajevac (Melaleuca alternifolia)
svojim izuzetno širokim spektrom delovanja na viruse, bakterije i gljivice deluje antiseptično.Uz protivupalno, antiseptično i zaceljujuće delovanje koje etarsko ulje čajevca ima postoji i jedan mali nedostatak – isušivanje. Dugotrajnija primena etarskog ulja čajevca (u uljanim mešavinama, kremama) nije najmudrija odluka jer neretko masna koža nije masna vec suva, gotovo dehidrirana. Da ne govorimo koliko je štetno direktno na akne stavljati čisto etarsko ulje čajevca!

Pod etarskim uljem lavande uglavnom se misli na pravu lavandu (Lavandula angustifolia ili Lavandula vera) koja, od svih drugih vrsta lavandi, jedina deluje smirujuće, te spazmolitički i naravno kao odličan antiseptik. Međutim, širokolisna lavanda (Lavandula spica ili Lavandula latifolia) je ona lavanda koja nalazi primenu u nezi masne kože i koja je najblagotvornijeg delovanja uopšte na kožu. Širokolisna lavanda ima izvrsno regenerisuće delovanje na masnu i oštećenu kožu. U poredjenju s etarskim uljem prave lavande širokolisna ima manje sladak miris, ali ona je zaista kraljica kozmetičkih preparata.
Dobro promućkajte u bočici. Upotrebljava se uveče, pre spavanja. Utrljajte u lice u tankom sloju nakon čišćenja lica s tonikom.
Ako želite da izbegnete sjaj kože, utrljajte ulje dok je koža još vlažna od tonika. Ulje dugo traje (sporo se troši), a preporuka je koristiti ga barem dva meseca kako bi koža postepeno promenila svoj metabolizam i počela samostalno da reguliše lučenje sebuma.
Kod izraženih akni u gore navedenoj recepturi umesto širokolisne lavande mozete staviti etarsko ulje elemija. Kod akni se ne smeju koristiti nerazređena etarska ulja direktno na kožu. Čak ni vec spomenuti čajevac. On se mora prilikom upotrebe razrediti u nekom biljnom ulju.

PRIRODNA AROMA – KREMA

Osobe koje se nikako ne mogu odlučiti na korišćenje biljnog ulja tj. mešavina u nezi svoje masne kože, mogu upotrebljavati ručno rađene prirodne kreme s dodatkom najkvalitetnijih etarskih i biljnih ulja. S obzirom na složenost izrade kreme dobro je pohađati radionicu o izradi prirodne aromakozmetike gde ćete uz veštinu izrađivanja vlastite prirodne kreme naučiti da pravite i na desetine drugih preparata, ili naručite izradu kreme kod školovanog fitoaromaterapeuta.

MASKA ZA LICE
Glavna funkcija maski je svojstvo izvlačenja viška masnoće i toksina iz kože. Maleni kristali minerala raznih glina imaju sposobnost da na sebe vežu organske molekule, masnoće i metaboličke otpadne produkte. Primajući na sebe takve molekule, gline istovremeno otpuštaju oligoelemente (metale poput cinka, gvozđa, mangana…) i time poboljšavaju metabolizam ćelija kože. Osim toga, maske odstranjuju sloj mrtvih ćelija kože i čiste pore.
Zelena glina je najlekovitija za masnu i problematičnu kožu, ali postoji još nekoliko vrsta glina koje se primenjuju za posebna stanja kože i za različite tipove kože.
Maske za lice od kvalitetne zelene gline, s etarskim uljima eukaliptusa, divesa ili pačulija, te s hidrolatima  nerolija ili ruzmarina hemotipa verbenon koriste se jednom do dva puta nedeljno tako da se maska nanese na lice u srednje-debelom sloju, najbolje pre tuširanja, i ostavi 15-tak minuta da deluje. Nakon što se maska isprala s lica najbolje je ne nanositi neko vreme ništa na lice kako bi koža "prodisala". Lice se eventualno može prebrisati tonikom.

NEGA IZNUTRA
Čak ni najbolja i najskuplja krema za lice neće biti od velike koristi ukoliko se nega kože (lica) ne radi i iznutra. Nepotpuno i nedovoljno je tretirati kožu samo spolja kao da koža nije živi organ koji treba hraniti i iznutra. Tonici napravljeni od hidrolata koji u sebi ne sadrže alkohol, biljna ulja koja su hladno cedjena i nerafinisana, etarska ulja koja su botanički i hemijski definisana, a ulaze u ulja za negu, kreme, pilinge i maske, sami po sebi nisu dovoljni za zdravlje kože.
Koža je povezana s funkcijom drugih organa, pre svega jetre. U slučaju kožnih tegoba, ali i u cilju prevencije, potrebno je koristiti negu »iznutra«, tj. piti čajeve ili druge biljne preparate koji će delovati na življenje i zdravlje kože.
Nega iznutra je pogotovo važna kod akni, ali i kod drugih tegoba s kožom poput psorijaze, neurodermatitisa, atopijskog i seboroinog dermatitisa …

ČAJEVI
Dve su biljke poznate kao »čistaci kože«, kao biljke koje deluju povoljno na rad kože ali i jetre. Te biljke su čicak od kojeg se koristi koren i ljubičica od koje se koristi nadzemni deo.

Koren čicka (Arctium lappa): istovremeno podstice čišćenje kože i jetre (2 supene kašike kuvati 5 min. u 250 ml vode, skloniti, ostaviti poklopljeno 10 min., pa procediti i piti 2-3 puta na dan, 20-30 min. pre jela, uvek sveže pripremljeno).

Ljubičica (Viola tricolor): specificno deluje na poboljsanje funkcija kože, a pomaže kod masne kože, akni, seboreje i sličnih problema gde je potrebna regulacija sebuma (jedna vrhom puna supena kašika prelije se s 200 ml proključale vode i ostavi poklopljeno 10 min., a zatim procedi i pije 2-3 puta na dan, 20-30 min. pre jela, uvek sveže pripremljeno).
Sve kure čajevima traju 3 nedelje.Nakon nedelju dana pauze, kura se po potrebi može ponoviti.

BILJNA ULJA
Osim čajeva, koži pomaže i oralno uzimanje zdravih lipida (kvalitetnih ulja):
• 3×1 kašika hladno ceđenog ulja boražine (Borago officinalis), ili
• 3×1 kašičica hladno ceđenog ulja noćurka (Oenothera biennis).
Jedno od tih ulja, ili njihova mešavina, uzima se kroz duže vreme (2-3 meseca) nakon jela. Ljudi s problemom masne kože trebali bi da izbegavaju masno meso, slatko u većim količinama, brzu hranu, i masne i slane grickalice.
Kao pozeljnu dopunu ishrani preporučuje se i unos pivskog kvasca.

SIPF BILJNI EKSTRAKTI
Kao zamena čajevima (a i neuporedivo ukusnijeg/podnosljivijeg ukusa) mogu se uzimati i SIPF biljni ekstrakti i to:
SIPF artičoke (Cynara scolymus): preporučuje se s ciljem kvalitetnog čišćenja jetre, i uopšte povoljnog delovanje na bolju prokrvljenost i regeneraciju tkiva jetre, i poboljšavanja protoka žući. Artičoka u obliku SIPF preparata najdelotvorniji je način uzimanja artičoke zbog jedinstvenog procesa proizvodnje gde su se prilikom njenog dobijanja sačuvani apsolutno svi delotvorni sastojci artičoke koji se drugim načinima dobijanja redovno gube, poput ključnog cinarina ciji se sadržaj smanjuje sušenjem biljke. SIPF čička (Arctium lappa): u svežem obliku kakvog nalazimo u SIPF preparatima, koren čička sadrži poliacetilenske komponente koje deluju antibakterijski i protiv gljivica (kožnih gljivicnih oboljenja). Miolekuli u čičku podstiču izbacivanje toksičnih produkata metabolizma iz jetre i bubrega.

Mr ph. Branislav Kolarov
Casopis Apoteka br.57
Mislim da je tekst odličan i vrlo poučan. Nadam se da mi autor teksta neće zameriti zato što sam njegovu opservaciju podelila sa vama.

Коментари