SERUM VITAMIN C u kućnoj radinostiPoštovani, pre par meseci sam čitala o serumu za lice sa C vitaminom. Iskreno mislim da nikada nisam koristila C vitamin kao serum. Mislim nisam konkretno tražila ni kupila u parfimeriji ili apoteci "dajte mi serum za lice sa C vitaminom" i one mi izvade sa polica nekoliko varijant i ja to izaberem. Ne - Nikada.

I tako par meseci unazad, a možda i godina na blogu kod Martine DearSkin nađem tekst o Serumu sa C vitaminom iz kućne radinosti. Njen tekst možete pročitati ako kliknete OVDE

Razmišljala sam dugo, onda se zaboravim pa mi misli odlutaju u drugom i trećem pravcu, tako da je vitamin C ostao da lebdi negde u međuprostoru. Prošle nedelje setim se da bih mogla napokon da napravim taj serum. I u apoteci kupim sve sirovine: DESTILOVANU VODU čak 1 litar (nema manje pakovanje - 70 dinara), VITAMIN C od 500 mg u prahu (Ivančić i sinovi - 150 dinara), GLICERIN (Galafarm - 200 dinara) i vitamin E uljane kapsule (njih sam imala Božen kozmetika 400 i.j. cene oko 350-400 dinara).Postupajući po receptu napravila sam serum sa C vitaminom.

Tri čajne kašičice destilovane vode, jedna kesica C vitamina od 500 mg, Čajna kašičica glicerina i dve uljane kapsule vitamina E.

Uradila sam sve po receptu, u staklenoj činijici sam 30-40 minuta drvenom kašičicom mućkala vitamin C rastvoren sa 3 kašičice destilovane vode. Kada sam to završila dodala sam kašičicu glicerina i dve kapsule vitamina E. To sam sve promešala 1-2 minuta i ulila u SEPHOR-inu flašicu sa raspršivačem, pošto trenutno nemam tamniju flašicu sa pipetom. Sve su zauzete sa nekim drugim preparatima. Ovu flašicu držim duboko u ormariću da svetlost ne bi malo pomutila vitamin C (da ne bi oksidirao)

Isto veče sam lice poprskala ovim serumom (pošto je vodenast lakše mi je da ga raspršim). Moji utisci su veoma pozitivni. Lice me nije peckalo, veoma se lepo apsorbuje, osetiš i vodu i miris vitamina C, glicerin kao emolijens/humektant i ulje vitamina E. Apsolutno nije komedogen, Martina je napisala da se nanosi svaki drugi dan. Ja sam ga nanosila svaki dan, na lice, ruke, vrat, dekolte. Mogu reći da jako prija, koža je nekako jedrija, rumenija, vremenom će verovatno postati i jača/otpornija (jer vitamin C jača krvne sudove/štiti od modrica, rana, krvarenja).

Svakako vam preporučujem da probate ovo u kućnoj varijanti. A ako vas mrzi ili niste za ovakve poduhvate, ona trk u apoteku po kupovni serum sa C vitaminom. Ne mogu vam preporučiti ni jedan, jer ih do sada nisam koristila. Prosto mi nije palo na pamet da su mi potrebni. Ali eto sada ću početi praktikovati i to, jer mi jako prija. Trebala sam početi i ranije, ali nije kasno ni sada.

A kod poštovane Martine sa bloga DearSkin možete naći i pročitati sjajne tekstove vezane za preparativnu kozmetiku. Njena iskustva su odlično štivo za svakog kozmetičara. Mnoge stvari sam od nje saznala. Svakako posetite njen blog. A kako vam ja ne mogu preporučiti ni jedan serum sa C vitaminom, Martina sigurno može.
Kod mene na početnoj stranici, među omiljenim blogovima, imate direktan link za njen blog. 

Svakako pored nje tu se nalazi još nekoliko sjajnih dama i njihovi blogovi, tako da vam od srca preporučujem i njihove tekstove. Kada ih pročitate shvatićete zašto su među omiljenima.


P.S. U ovaj serum možete dodati i neka druga ulja da biste poboljšali njegov učinak. Npr. Ružino ulje, koje samo po sebi ima dosta C vitamina ... i sl.

Da li ste i sami imali izlete u ovakve alhemijske varijante? Za neke blogerke znam da jesu, jer sam od njih probala određene recepte koji su me zapanjili svojom delotvornošću/učinkovitošću.

Ana

Коментари