OMILJENI FILMOVI II

Još jedan fenomenalan film, ali ovog puta potpisan od još fenomenalnijeg Luisa Bunjuela. Španski reditelj, rođen u Kalandi, pokrajini Aragon 1900. godine. Zanimali su ga insekti i kukci, bavio se boksom, proučavao Frojdovu psihoanalizu. Takođe se bavio i snovima. Bio veliki prijatelj sa Salvadorom Dalijem, Frederikom Garsijom Lorkom, Andre Bretonom koje je upoznao u Madridu. Na njega lično i na njegovu odluku da se bavi filmom u mnogome je uticao reditelj Fric Lang.

Film o kome ću vam reći koju lepu reč i preporučiti da ga obavezno pogledate je TAJ MRAČNI PREDMET ŽELJA ili That Obscure Object of Desire (eng.), Cet obscur objet du désir (fr.),
Ese oscuro objeto del deseo (esp.) pošto je Bunjuel bio špansko francuski reditelj. Film je iz 1977. godine i traje 102 minuta. Film nam donosi priču o starijem francuzu koji se zove Matijas i koji je zaljubljen u mladu španjolku Končitu. Ona je mlada i lepa, i veoma frustrira njegove romantične želje i seksualne potrebe. Veza u koju ulaze je prilično disfunkcionalna. Tu je onda i uloga njene majke koja pozivajući se na čestitost, radu crkvi, ustvari podvodi svoju ćerku za novac. Interesantno je da je za ulogu mlade žene angažovao dve glumice. Potpuno različite fizički i karakterno. U momentu kada dolazi do njihove izmene u kadru, pomisliš da nešto nije u uredu. Šta se sada desilo? Potpuno si nepripremljen. Mislim da je pokušao, ustvari uspeo je u tome da pokaže njenu dvojaku prirodu, nešto kao doktor Džekil i mister Hajd. Jedna je suptilna, rezervisana, pomalo čedna, dok je druga divlja, razuzdana, neposlušna. Pomalo opsesivno. Ineresantno je da je priča postavljena u kontekstu terorističkih bombaških napada i pucnjave od strane levičarskih gupa. 

U svojoj autobiografiji, My Last Sigh, Bunjuel objašnjava odluku da angažuje dve glumice koje će  igrati  Končitu:
"1977. godine, u Madridu, kada sam bio u očaju nakon burne rasprave sa glumicom koja je trebala da igra ulogu Končite u To Obscure Object of Desire došlo je do prekida snimanja. Producent, Serge Silberman, odlučio je da u potpunosti odustane od filma. To bi dovelo do značajnog finansijskog gubitka. Međutim jedno veče u nekakvom baru, iznenada sam dobio ideju o angažovanju dva glumice u istoj ulozi. Taktika koju nikada niko nije primenio pre mene. Iako sam to predložio kao šalu, Silbermanu se  dopalo, a film je spašen."

Film nije bio finansijski uspašan, ali je postao favorit kritike kao najbolji film na stranom jeziku. Nominovan je za Zlatni globus i Oskara. Ali nije pobedio ni u jednoj kategoriji. Bez obzira na sve to, ovo je jdean odličan film koji je zaslužio da bude upamćen.

Glavne uloge dodeljene su Fernando Rey, Carole Bouquet, Ángela Molina.

PLAKAT ZA FILM
Fernando Rey, Carole Bouquet
Fernando Rey, Carole Bouquet
Carole Bouquet i čuveni pojas nevinosti (vrhunac kažnjavanja jadnog Matijasa)
Fernando Rey, Ángela Molina
Carole Bouquet, Ángela Molina

Коментари