OMILJENI FILMOVI I

Koliko volite da gledate filmove? Koji žanr? Da li su to noviji ili filmovi starijeg datuma?
Ja prosto obožavam da gledam. Uglavnom su to stariji filmovi. Prva polovina dvadesetog veka po meni bila je veoma plodonosna, što se tiče filma. Novije filmove baš i ne volim, jer su oni samo reklama za specijalne efekte, u suštini glumac više nije potreban. Kompjuter može da uradi sve.

A sada ću vam predstaviti dva meni jako draga filma, koja uvek iznova mogu da gledam i da se osećam kao da ih gledam prvi put. Ako postoji mogućnost da ih pogledate, učinite to obavezno.


Oba filma su dela Alfreda Hičkoka. Jedan od meni omiljenih reditelja.


Prvi je SLUČAJ PARADIN (The Paradine Case) - film iz 1947. godine. Produkcijska kuća iz koje je izašao ovaj, a i mnogi drugi filmovi tog divnog zlatnog Holivuda je Selznick International Pictures. U filmu glavne uloge tumače: Gregory Peck, Ann Todd, Joan Tetzel, Alida Valli, Charles Laughton, Louis Jourdan, Charles Coburn i Ethel Barrymore. Ovaj film se smatra za jedan od lošijih Hičkokovih filmova, ali ja ne mislim tako. Za njega je Hičkok rekao da je to, "...ljubavna priča ugrađena u emotivni živi pijesak suđenja za ubojstvo." Za glavne uloge, advokata i udovice koja je počinila ubistvo Hičkok je želeo da angažuje Lorensa Olivijea i Ingrid Bergman. I uprkos lošim kritikama meni je ovo sjajan film u kome su Gregori Pek, Alida Vali i ostali glumci odlično doneli radnju. Hičkokov manir je da svaki svoj film potpisuje cameo ulogom, to jeste da se pojavljuje u svojim filmovima u određenom momentu. Cameo nastupi su jako kratki u određenom filmskom ostvarenju.
Filmska adaptacija romana sa istim nazivom, pisca Robert Smythe Hichens. Veoma plodonosan pisac i novinar. Takođe je pisao pesma i kratke pričice.

Detalji zapleta:
Anna Paradine je optužena za trovanje svoga starijeg supruga. Nedugo nakon podizanja optužbe, ona unajmljuje advokata po imenu Anthony Keane. Potom, uprkos činjenici da je oženjen, Keane se počinje zaljubljivati u svog klijenta gospođu Paradine, što dalje dovodi do tenzija između njega i njegove supruge Gay, koja je unutar sebe rastrgana sledećim mislima: smještanje Anne Paradine u zatvor bi joj moglo vratiti supruga, no kakav će tim ostaviti utisak?
U međuvremenu, sam Keane počinje sumnjati kako je stvarni ubojica zapravo Paradinov misteriozni sluga, Andre Latour; ili ga on možda pak tek vidi kao odgovarajuće žrtveno jagnje?

Film traje 125 minuta.
PLAKAT ZA FILM
Alida Valli kao
Mrs. Paradine
Gregory Peck, Ann Todd kao
Anthony Keane i Gay Keane
Gregory Peck, Alida Valli
Gregory Peck, Ann Todd, Charles Coburn
Alida ValliCharles Coburn
Gregory Peck, Alida Valli
Drugi je REBEKA (Rebecca) iz 1940. godine. Ovaj film je adaptacija romana Daphne du Maurier spisateljice koja je pored ovoga napisala i Ptice. Rebecca je osvojila Oskara za najbolji film i najbolju fotografiju 1940. godine. U filmu glavne uloge tumače: Sir Laurence Olivier, Joan Fontaine, George Henry Sanders, Judith Anderson, Nigel Bruce

Detalji zapleta:
U filmu su glavni likovi Maxim de Winter, njegova druga supruga i gospođa Danvers, sluškinja pokojne supruge. Radi se o sećanjima koja kontrolišu de Wintera, njegovu sadašnju suprugu i gđu. Danvers. Radnje je velikim delom neizmenjena u poređenju sa romanom. Hičkok je takođe prešao preko Holivudskog koda lezbijanizma jer je sluškinja opsednuta Rebebekom posle njene smrti.

U Hičkokovim filmovima metafore su jako izražene. Cinizam, crni humor, nemir koji izaziva u nama su maska za misaonu podlogu njegovog dela. Eksperimentisao je u filmskom izrazu, postavio je kriterijume koje je trebalo dostići. Savršeni kadrovi. Svaki za sebe je posebna slika. Na njegov rad su uticali umetnici poput Frica Langa, Ejzenštajna, a on je imao veliki uticaj na meni takođe omiljene reditelje kao što su Klod Šabrol, Fransoa Trifo, Dario Arđento, Džon Karpenter, a mislim i da je dosta uticao i na Abela Ferara meni možda najomiljenijeg mlađeg reditelja.

Sigurno se pitate kakve veze ima ovo što sam sada pisala sa mojim blogom. A ja ću vam reći velike. Umetnost, estetika, lepota izražavanja. Najbanalniji primer, žene su u ono vreme izgledale mnogo lepše i ženstvenije, senzualnije, nego danas. Glumice iz tog vremena imale su stav, ličnost, i ostale zapamćene do danas. A današnje, naše savremenice, iskreno nema se tu šta reći. I u svetu, a i kod nas.

Film traje 130 minuta. 

PLAKAT ZA FILM
Početak filma
Dvorac Manderley
Sir Laurence Olivier, Joan Fontaine kao
Maxim de Winter i second "Mrs. de Winter"
Sir Laurence Olivier, Joan Fontaine
Judith Anderson kao
Mrs. Danvers, kućepaziteljica
Joan Fontaine, Judith Anderson
Spisateljica Daphne du Maurier i naslovnica knjige
Da li vam se dopada moj izbor filmova?

Коментари