Alat sa kojim sređujem obrve koje ustvari nemam


Poštovani moji, da vas naslov ne zbuni, ja zaista nemem obrve. Počupala sam ih u svojoj dvadesetoj godini. Studirala sam istoriju umetnosti. Omiljene epohe su mi je bile i ostale antika i renesansa. Jako volim Leonarda da Vinčija, Ticijana, Rubensa, volim način na koji su koristili svetlo, senku, sfumato, alegoriju, i bili oslobođeni stega srednjeg veka, inkvizicije, i sličnih stvari. Došlo je do oslobađanja čoveka kao individue, emotivnog i fizičkog bića. E, pa u jednom takvom zanosu sam ja izdepilirala obrve i završila sa njima za svagda. Kako je mogla Đokonda, mogu i ja. U to vreme, pre dvadest i nešto godina nije bilo još uvek tetoviranje. Ustvari bio je to neki početak, gde se ljudi, odnosno žene nisu baš usuđivale da tetoviraju obrve, kapke, usne. Gajile su izgled kako ih je majka priroda stvorila. Što u današnje vreme uopšte nije loše. Jer devojke danas već u srednjoj školi počinju sa hirurškim intervencijama, tako da su do svoje dvadeset i neke neprepoznatljive.

Kada sam ih izdepilirala i shvatila da sam ih upropastila, više nisam imala kud. Dobro prihvatila sam to kao normalno. Pošto imam slikarskog iskustva nije mi bilo teško da ih crtam svaki dan. Mogla sam svaki put da ih iscrtam drugačije. Drugog oblika, boje, u zavisnosti od boje kose, menjala sam i boju obrva. Inače još tada sam shvatila da ustvari obrve daju karakter vašem licu više nego bilo koji deo facijalne anatomije. U početku mi je bilo zabavno, ali ljudi nisu mogli a da ne "bulje" u mene gde god da sam se našla. Evo ni dan danas posle dvadeset i nešto godina nije se mnogo promenilo, bez obzira što sada svako to može sebi da priušti, i dosta njih priušti. I danas gledaju kao da sam cirkuska atrakcija. Malo sam skrenula sa teme, izvinjavam se. Posle izvesnog broja godina, iskreno, počela sam da gubim strpljenje sa iscrtavanjem, oduzimalo mi je puno vremene. U to vreme sam već majka, imam dete, a ono je prioritet, a ne obrve. Trošila sam mesečno olovku ili dve za obrve. I to su bile olovke specijalno za iscrtavanje obrva, nisu smele da budu mekane, lako topive, bez sedefa. Uglavnom sam koristila, suve, čvrste, dobro pigmentovane, sa dobro odrađenom bojom koja se nije razlivala po koži kako dan odmiče. Morale su da stoje kako sam ih nacrtala prvi put. U to vreme nije bilo blogova, a ni nešto slika po internetu, koristila sam knjige iz istorije umetnosti. I tako 1998. godine sam upisala u Božidaru Adžiji kurs kozmetičara i šminke kod gospođe Jelene Škevin, i išla na časove u njen salon "HELEN". Četiri-pet meseci išla sam na taj kurs, svašta korisno naučila o negovanju kože, šminkanju, imala praksu i to ozbiljnu, dobila diplomu. Radila u nekim salona. Došla, videla i vratila se istoriji umetnosti i dizajnu u televiziji. Čitavo to vreme ja sam crtala te moje obrve. Nije mi oblik lica da mogu bez njih.  Svako jutro crtaj, jer ne mogu da izađem bez njih nigde. I tako 2008. ili 2009. godine, na tretmanu lica, u nekoj neobaveznoj priči sa kozmetičarkom, odlučim da istetoviram obrve. Tamno braon boja, skoro pa crna. Posle tretmana sam tu regiju lica negovala JEKODERMOM. To je jedna od pametnijih stvari koje sam uradila u životu. Par godina nisam kupovala olovke, imala sam jednu koju sam tada trenutno koristila. Ne mogu vam opisati kakvo olakšanje. Tretman je bio zaista bolan. Pošto imam migrenu, taj čeoni deo kod obrva mi je dosta osetljiv. Valjda su tu smešteni nervi koji kod mene na malo jači dodir stvaraju glavobolju. Ali istrpila sam ja i to samo da ne moram više da ih crtam.

I evo šest-sedam godina posle, skoro pa da ih i nemam, naziru se u nekoj svetlo-svetlo braon boji. Međutim sada imam potpuno drugi odnos prema njima i svom izgledu bez njih. Ponovo ih crtam, ne nerviram se. Nekada se našminkam a da ih i ne nacrtam. To daje neku novu dimenziju izgledu, malo čudnu, robotizovanu. Iskreno volela bih ponovo da ih uradim, sada postoje mnogo modernije metode, boje, ali nisam više toliko tolerantna na bol. Ostaću za sada na crtanju.Ovo su neki od alata koje koristim u njihovom iscrtavanju i oblikovanju. 

1. Prvo se tu nalaze LYCIA trake za depilaciju lica (nausnice, obrve, dlačice sa brade ako imate, zulufe i sl.). Ove trake koristim godinama i nemam nameru da ih menjam. Vrlo kvalitetne. Svi zahtevi pri depilaciji ispunjeni. Ne izazivaju alergiju, svrab, peckanje, i još uz njih dobijete i dva pakovanja maramica natopljenih uljem, da se očistite kada se posle depilacije ulepite voskom koji je na traci. A maramice imaju tako božanstven miris. To važi i za velike trake za telo. Koristim ih, jer se još uvek ponegde u delu gde su obrve pojavi po koja dlaka malo jača, a one sitne su normalne. Posebno su vidljive kada na njih nanesete puder u prahu, baš dođu do izražaja, kao i nausnice.

2. Tu su i dva trimera, koji mi služe kada me mrzi da se izlepim gore navedenim trakama. Dobri su za sve sitne, trenutno iritirajuće dlačice na licu. Potpuno su sigurni za korišćenje.

3. PINCETA glavna junakinja u mom filmu. Ona mi je i najbolja drugarica.Već desetak godina je imam. Kupila je u ORIFLAME-u, cena neka sitnica, npr. 100-120 dinara. Pa kada je sitnica, hajde da je uzmem. I eto deset godina se družimo. U međuvremenu kupovala sam i druge skuplje, ali nijedna nije kao ona. Sve su se istupile u vrlo kratko vremenu.


4. Dve olovke za iscrtavanje obrva. Prva je RIMMEL, nijansa dark brown, jako dobra, suva, a opet odličan pigment. Odlična nijansa tamno braon, ustvari ni braon ni crna. Vuče na hladnije, nama toplih tonova u sebi. Meni odgovara jer imam crnu kosu. Precizno iscrtavanje, ne razliva se i ne ulazi u pore o velikoj vrućini, i najbitnije trajnost joj je velika. Druga olovka je ESSENCE, nijansa 02 brown. Ova je već malo svetlija i toplijeg tonalitete, što mi se ne dopada. Trajnost joj nije jača strana, kao ni nijansa. Nažalost. Nekoliko godina sam koristila jednu stvarno odličnu olovku, to je HEMEL (hemel) - olovka za obrve dark brown u katalogu pod brojem 3002, cena 267 dinara. To je najbolja olovka koju sam koristila i moraću ponovo da je uzmem u razmatranje. Treba da probate ako ste u mogućnosti da dođete do njih. Ove četkice na poklopcu nikada ne koristim, nama šta da počešljam. Ponekada raščešljam trepavice, kojih imam i previše.

5. NYX olovka za korekciju WONDER PENCIL, najsvetlija nijansa LIGHT mislim, tu je da popravi ako slučajno napravim dvostruku liniju ili neku drugu grešku, i to ne samo kod iscrtavanja obrva nego i kod nekih drugih nepravilnosti, kako na samom licu tako i kod šminkanja uopšte. Sjajna multifunkcionalna olovčica, koju treba imati. Vrlo često nezamenjiva.


6.  Golden Rose - puder za obrve, senka, boja, kako god hoćete. Najtamnija nijansa. Meni odgovara jer je slične boje kao RIMMEL olovka. Ovaj puder je veoma trajan. Sa njim se dobije i ova malecka četkica. Meni ne služi ničem, ali lepo izgleda. Koristim ovu gore. To je četkica koju sam dobila kada sam kupila ajlajner Dragan Vurdelj od AURE, koji je mađu nama jedan od boljih na našem tržištu, ako ne i najbolji. Njegova četkica je idealna za iscrtavanje obrva. Širina i po, odgovara debljini obrve koje najviše volim da "nosim". Za ajlajner koristim drugu, ali o tome drugi put. Za razliku od olovke, kada koristim ovaj puder obrve deluju mekše, jer su linije i potezi mekši, pritisak na površinu kože ne pravi oštru liniju kao olovka. Uglavnom za dan, tj. za posao koristim četkicu. Umekša izgled lica, deluju prirodnije i mnogo manje iritantno na okolinu. Ponekada kombinujem puder i olovku, e tada su najbolje, baš prava mera. Uz veliku dozu mekoće koju pravi četkica, i malo oštrine koju daje olovka, to je ono pravo, baš kako treba. Inače ovaj puder koristim i kao senku za oči ponekada, mogu reći da je trajniji on pojedinih senki. Sa njim se jako lepo mogu izvući kapci, kao ajlajner kada ga nanosite vlažnog.

Inače, dugo sam koristila ESSENCE eybrow stylist set. Nijansa 01 natural brunette. Ima dve nijanse, tamniju koja mi je odgovarala i svetliju koju nikada nisam koristila. Ovaj set imao je lepu malu, tanku četkicu i šablone za iscrtavanje. Nikada mi nijedan nije odgovarao. Izgledala sam baš smešno, kao da se dete igralo šminkom.
LYCIA (Liča) trake, dve tračice su slepljene voskom, laganim potezom ih odvojite jednu od druge i to je to. Ima ih u raznim varijantama, za normalnu kožu, osetljivu, sa kamilicom, cinkom ... Zemlja proizvođač je Italija.

Ovo je moje iskustvo sa obrvama. Moj skoro, pa svakodnevni ritual.  Kakvo je vaše iskustvo? Da li imate problem kao ja ili ste te sreće pa imate svoje obrve?

Veliki pozdrav.

Ana

Коментари