Komarci - kako se zaštiti od njih i kako sanirati pruritus (svrab)


Poštovani, još jedan tekst "medicinske" tematike. Nisam zdravstveni radnik, ali moja majka jeste. Kada dođe leto, komarci su neminovni. Neko je manje osetljiv, a neko više. Jedne godine nema ujeda skoro uopšte, dok sledeće ne može da se živi. Sigurno ste se sretali sa ovakvim stvarima. Zbog toga treba imati u blizini repelente za zaštitu od komaraca i drugih insekata. A u slučaju da ste već "ugriženi" od pomenutih, nema druge nego da junački izdržite svrab i neprijatnosti izazvane istim.

Ako još uvek niste "ujedeni" imate sreće. Imate vremena upotrebiti neko od repelentnih proizvoda da se zaštitite od "krvopija". Ja sam prvo izujedana, pa sam se naknadno opremila Autanom - Autan family care stick sa Aloja verom. Prijatnog mirisa i vrlo blag, a opet sasvim pristojno štiti. Nemam mnogo iskustva sa proizvodima za zaštitu od insekata. Upoznata sam sa Autan i Dumm sprejevima i stikovima protiv komaraca. 

Protiv insekata sam se borila uglavnom u domaćoj radinosti. Pravila sam sprejeve od jabukovog sirćeta i destilovane vode, sa dodatkom kašičice sode bikarbone i par kapi ulja lavande. Sve izmešam, i sipam u prazan flakon od  50 ml ili 100 ml, zavisi šta mi je dostupno (flašice od istrošenih proizvoda). Ove godine su me iznenadili, i osujetili.Kada je šteta već učinjena, treba se pobrinuti za posledice. Moj najbolji saputnik u saniranju pruritusa (svraba) je Synopen mast. U roku od 5 minuta svreb prestane kakav god da je. Ovo je novo pakovanje, ranije je bila žuto-bela kutijica. Proizvodi ga Pliva - Zagreb. Ccena je oko 470 dinara. Izdaje se bez lekarskog recepta. Koristi se dva-tri puta na dan. Premaže se mesto na koži koje je "okupirano" ubodom insekta.


U slučaju da ste ubod češanjem raskrvarili, napravili ranicu, upotrebite prah iz prethodnog teksta DERMATOL prašak za rane, klik OVDE.

Svakako ranicu treba dezinfikovati 3% hidrogenom, povidon jodom, alkoholom ili aktivnim kiseonikom. Posuti Dermatol prahom.


Ovo su moja iskustva sa insektina. Kako se vi borite sa njima? 

Ana

Коментари